mandag 12. juli 2010

Valg av jaktdress

Det viktigste man må tenke over når man velger jaktdress er hvilket terreng den skal brukes i. I Norden har vi to hovedtyper av jaktterreng, nemlig fjell og skog. Smyg- og posteringsjakt i skogen krever andre egenskaper av en jaktdress enn jakt med stående fuglehund i fjellet. Denne oversikten vil prøve belyse de ulike egenskapene ved jaktdresser det er mulig å kjøpe i vanlige butikker i Norge, slik at man har en pekepinn på hvilke dresser man kan prøve i butikken.


Jaktdress for skogen

Jakt i skogen etter elg, rådyr eller skogsfugl krever som oftest at man ikke lager altfor mye støy. Disse jaktdressene har derfor gjerne et yttermateriale i støysvak microfiber, og innerst sitter det en membran av GoreTex. Dermed unngår man gnisselyder når man beveger armene og beina, og det blir også mye mindre lyd når greiner og blader slår mot dressen. Enkelte dresser har i tillegg foring mellom yttermaterialet og GoreTex membranen. Ulempen med mykt ytterstoff og foring er at dette blir vått i regnet, selv om membranen gjør at det ikke trekker igjennom til klærne under. Jaktdressen vil dermed føles våt utenpå, og den vil også bli en god del tyngre av alt vannet den holder. Det kan også ta litt tid før den tørker opp igjen, noe som kan være en ulempe i fjellet hvis det blir kaldt og vått i lavvoen eller teltet om natta. Skogsdressene har gjerne en grønnfarge som går i ett med grantrær og løvblader.

Eksempel på jaktdress primært beregnet for jakt i skogen:

Jaktdress for fjellet

I fjellet er det ikke like viktig å være stille, siden rypa trykker godt om høsten. Derfor har jaktklær beregnet for fjellet ofte stivere og hardere yttermateriale enn jaktklær som er beregnet for skogen. Man vil oppleve mer støy når man beveger seg i en slik jaktdress, men materialet vil også være mer slitesterkt og tåle røffere bruk. Siden det ikke er like mye polstring i disse dressene, er det heller ikke like mye materiale som har potensiale for å bli vått i regnvær. Dermed vil klærne føles mindre våte utenpå, og de vil tørke opp igjen fortere. I tillegg vil det være mindre materiale å transportere fukten igjennom, slik at selve jaktdressen vil puste bedre og den vil ikke være like varm. For å forhindre at man fryser halvt ihjel oppe på fjellet, er det derfor viktig å ha riktig bekledning under slik at man holder varmen ved å ha flere lag med klær. Kamuflasjen på jaktdressene for fjellbruk har gjerne fargenyanser av lys, dus grønn og lys grå.

Eksempel på jaktdress primært beregnet for jakt i fjellet:

Jaktdress for både skog og fjell

Siden flere jegere liker å jakte både til skogs og til fjells, finnes det også jaktdresser som prøver å balansere egenskapene nevnt over slik at man får en slags allround-dress. Disse kjennetegnes ved at de har en overflate i microfiber, men at de heller ikke har like tykt stoff som jaktdressene optimalisert for skogsjakt.

Eksempel på jaktdress beregnet for jakt i både skog og fjell:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar